Premo och Apotea satsar ny miljon i musselodling

Miljönen har blivit en succé! Nu satsar Premo och Apotea ytterligare en miljon kronor i musselodlingen som gör Östersjön renare.

2020 började Apotea och Premo samarbeta för att minska klimatavtrycket i sina transporter. Samarbetet resulterade, förutom minskade klimatutsläpp kopplat till transporterna, också i Miljönen, som stöder olika miljöprojekt. Genom det har en miljon delats ut till musselodling av Ecopelag som bekämpar övergödningen av Östersjön. Nu satsas ytterligare en miljon kronor.

– Det har blivit en succé på alla sätt. Både kunderna, vi och musselodlarna är mer än nöjda, så vi vill såklart fortsätta satsningen säger Ricard Bring Tellander, marknadschef Premo.

Den första miljonen har musselodlarna på Ecopelag använt för testodlingar som har gått över förväntan.

– Vi har odlat på 30 - 40 olika ställen, främst i Stockholms skärgård. Med en extra miljon från Miljönen kommer vi att kunna satsa på den odling där musslorna växt bäst. Den ligger i Norstensfjärden i Stockholms södra ytterskärgård, berättar Martin Reutgard, forskare och doktor i miljökunskap, och en av initiativtagarna till Ecopelag som är en ideell ekonomisk förening.

Ecopelag räknar med att skörda 100 ton musslor vartannat år från odlingen som Miljönen stöder. I första hand kommer musslorna att användas som djurfoder. Men på sikt kan de dyka upp i moules frites-grytorna på Stockholmskrogar. De är goda att äta, men lite mindre än de från västkusten enligt Ecopelag.

– Vi vill dra vårt strå till stacken och göra det enkelt för våra kunder att hjälpa till. Genom att välja Premo som leverantör går en krona till Miljönen som slussar in pengarna i musselodlingen, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

Om Ecoplelag: Musselodlingen bekämpar övergödningen av Östersjön med biologiska medel. De odlade musslorna suger åt sig näringen från övergödningen. I stället för att bidra till algblomning, syrebrist och bottendöd får gödningen musslorna att växa. Musslorna kan sedan användas både som exempelvis foder och gödsel och därmed skapas ett kretslopp.

 

Premo är hemleveransföretaget som når mer än två miljoner stockholmare sju dagar i veckan. Premo ägs av Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet (Bonnier och Schibsted) och har sedan 1971 ansvarat för distributionen av morgontidningar i Storstockholm.

Apotea är Sveriges största nätapotek. Vi har det största sortimentet, över 21 000 receptfria varor och nästan 15 000 receptbelagda läkemedel för människor och djur, och är Sveriges mest hållbara e-handel enligt Sustainable Brand Index 2020 och 2021.

För mer information:
Ricard Bring Tellander,
marknadschef Premo, tel 070-442 31 81, e-post: ricard.tellander@premo.se
Pär Svärdson,
VD Apotea, tel 070-497 42 37, e-post: par@apotea.se