Premo och Apotea satsar på ett friskare Östersjön

En miljon kronor. Så mycket satsar Apotea och Premo på en musselodling som motverkar övergödningen i Östersjön.

Apotea och Premo samarbetar för att minska miljöpåverkan i sina transporter. Nu tar de ett nytt steg och stödjer viktiga miljöprojekt. Först ut är en musselodling i Östersjön.

 Miljönen  är en del av ett djupare samarbete för att förbättra miljön. Vi kommer bidra med en miljon till projektet som minskar övergödningen och bidrar till ett friskare Östersjön, säger Ricard Bring Tellander, försäljnings- och marknadschef på Premo.

Musselodlingen minskar övergödningen av Östersjön på ett naturligt sätt. De odlade musslorna suger åt sig näringen från övergödningen så att det istället för att bidra till algblomning, syrebrist och bottendöd får musslorna att växa. Musslorna kan sedan användas till både foder och gödsel och skapar ett cirkulärt flöde.

Martin Reutgard, forskare och projektledare på Ecopelag som driver musselodlingen:

–Det är ett viktigt stöd. Även om det här är ett försök så visar livscykelanalyser att musselodlingar går plus för miljön.

Pär Svärdson, vd för Apotea välkomnar satsningen:

– Med verktyg som musselodlingar gör vi skillnad för livet i havet och kan bidra till ett renare innanhav. Det roliga är att alla kan bidra till Miljönen  genom att välja Premo som fraktsätt när man beställer hos Apotea. Då går en slant direkt till projektet.

Fakta Östersjöns övergödning

90 miljoner människor bor inom avrinningsområdet som påverkar Östersjön med växtnäringsämnen – som slutligen hamnar i havet. Utsläppen kommer från jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp, trafik och industrier. Utsläppen från land har minskat på senare år, men måste sjunka ytterligare för att stoppa algblomningar, syrebrist och bottendöd.

Om Premo
Premo är leveransföretaget som når mer än två miljoner invånare med hemleveranser sju dagar i veckan. Premo ägs av Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet (Bonnier och Schibsted) och har sedan 1971 ansvarat för distributionen av morgontidningar i Storstockholm. Läs mer om våra tjänster på premo.se

Om Apotea
Apotea.se är Sveriges största nätapotek. Vi har det största sortimentet, över 21 000 receptfria varor och nästan 15 000 receptbelagda läkemedel för människor och djur, och är Sveriges mest hållbara e-handel enligt Sustainable Brand Index 2021. Sedan starten 2011 har försäljningen ökat från cirka 12 miljoner kronor till 4 miljarder 2020. Apotea.se har över 1 000 anställda i Morgongåva och Stockholm. För mer information se apotea.se

För mer information:

Ricard Bring Tellander, marknadschef Premo, tel 070-442 31 81, mail: ricard.tellander@premo.se

Pär Svärdson, vd Apotea, tel 070-4974237, mail: par@apotea.se

#miljönen